
انواع دستگاه فشارسنج و نحوه کار با آن ها

انواع دستگاه فشارسنج و نحوه کار با آنها را در این مطلب از سایت پزشکی گلستان، مورد بررسی قرار خواهیم داد. فشارسنج از جمله دستگاه هایی است که برای استفاده خانگی، مراکز درمانی و بیمارستانی یکی از الزامات به شمار میرود. توصیه ما و حتی پزشکان متخصص این است که یک نوع از انواع فشارسنج را برای خود تهیه کرده و روزانه نسبت به گرفتن میزان فشار خود اقدام بفرمایید. به طور خلاصه باید گفت که فشارسنج ها به سه دسته دیجیتال، آنالوگ یا عقربه ای و جیوه ای تقسیم بندی میشوند. حالا در اینجا میخواهیم به شما یاد بدهیم که نحوه استفاده یا اندازه گیری فشار خون با فشارسنج آنالوگ، دیجیتال و جیوه ای به چه صورت خواهد بود. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با یک اطلاعات کاملتری نسبت به خرید انواع فشارسنج اقدام بفرمایید.
تعریف فشارسنج
دستگاهی که به وسیله آن بتوان میزان فشار خون را سنجید، فشارسنج یا دستگاه فشار گفته میشود. این سه نوع دستگاه فشار که در بالاتر عنوان کردیم، از رایج ترین مدلها در بازار میباشند که توصیه هر پزشکی میباشند. در ادامه به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم.
فشارسنج دیجیتال و نحوه استفاده از آن
شاید بهترین مدل از نظر نحوه استفاده و دقت، همین فشارسنج دیجیتال باشد. همین امر سبب شده تا یکی از بهترین انواع دستگاه فشارسنج به شمار برود. خیلی از برندهای بزرگ و مطرح که در این صنعت فعالیت پر رنگی دارند، تولید فشارسنج های دیجیتال را به دیگر انواع آن ترجیح میدهند. یکی از آن برندها میتوان به امسیگ آلمان یا امرن ژاپن اشاره کرد.
در فشارسنج دیجیتال میتوان گفت که تمام کار به صورت خودکار انجام میشود که این مورد سبب شده تا استفاده از آن برای افرادی که دانش نسبتا پایین تری در این امر دارند، بهتر باشد. جدای از اینها فشارسنج های دیجیتال خود به دو دسته فشارسنج بازویی و مچی تقسیم میشوند. در هر دوی آنها لایه داخلی کاف با هوا پر شده و به بازو یا مچ فشار می آورد و با خالی شدن کاف تغییراتی در جریان خون اتفاق می افتد که به وسیله همین امر، دستگاه میتواند فشار خون را اندازه گیری کند.
فشارسنج های دیجیتال دارای یک صفحه هستند که در کنار فشار خون، میزان ضربان قلب را نیز نمایش میدهند که این یکی از امتیازات مثبت این نوع از انواع دستگاه فشارسنج به حساب می آید. اکثر فشارسنج های دیجیتال از برندهای گوناگون دارای کارایی یکسان هستند، اما تفاوت اغلب آنها در میزان دقت، سنسورها، حافظه و از این قبیل مشخصات میباشد که باید هر کدام را با دیگری مقایسه کرد.
نحوه استفاده و اندازه گیری فشار خون با فشارسنج دیجیتال
حالا که تا حدودی با فشارسنج دیجیتال آشنا شدیم، میخواهیم نحوه استفاده و گرفتن فشار با فشارسنج دیجیتال را یاد بگیریم. همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم، اغلب فعالیت این نوع فشارسنج به صورت خودکار بوده و خیلی نیاز نیست تا ما کاری انجام دهیم. اما بگذارید نحوه استفاده از آن را به دو نوع آن یعنی مچی و بازویی تفکیک کنیم.
نحوه استفاده از فشارسنج دیجیتال بازویی و مچی
در مدل بازویی میبایست کاف به دور بازو و مانند روش های معمول بسته شود. در مدل مچی نیز مچ بند دستگاه را دور مچ و 2 سانتی متر بالاتر از قوزک مچ ببندید. با فشردن دکمه روشن، کاف شروع به باد شدن میکند و تا فشار 190 میلیمتر جیوه باد میشود و بعد از آن با خالی شدن باد، فشار خون اندازه گیری میشود.
فشارسنج آنالوگ یا عقربه ای و نحوه استفاده از آن
اگر به هر دلیلی، تمایلی به استفاده از فشارسنج های دیجیتال ندارید، بهترین جایگزین برای آنها قبل از استفاده از فشارسنج جیوه ای که در ادامه مورد بررسی قرار میدهیم، فشارسنج های آنالوگ یا عقربه ای هستند. یکی از پراستفاده ترین انواع دستگاه فشارسنج میتوان همین مدل را نام برده که از گذشته تا کنون در علم پزشکی حضور پررنگی در مراکز مختلف و حتی منازل دارد. قبل از بررسی نحوه استفاده از فشارسنج آنالوگ یا عقربه ای باید این نکته را گوشزد کنیم که این نوع دستگاه فشار هر 6 ماه یکبار باید کالیبره شوند تا بهتر و دقیق تر فشار خون را نمایش دهند.
از جمله برندهایی که امروزه فشارسنج آنالوگ را با بهترین کیفیت و گارانتی روانه بازار میکند، میتوان برند امسیگ آلمان را نام برد که مدلهای دقیق و مقرون به صرفه با کیفیت بالا را تحویل مشتریان عزیز میکند.
نحوه استفاده و اندازه گیری فشار خون با فشارسنج آنالوگ یا عقربه ای
استفاده از فشارسنج عقربه ای به دو روش امکان پذیر است. یکی به وسیله نبض که نیازی به گوشی پزشکی ندارد. یکی هم به صورت بازویی که در آن به یک گوشی پزشکی نیاز خواهید داشت. اغلب برندهایی که فشارسنج آنالوگ دارند، هنگام خرید یک گوشی پزشکی نیز در جعبه آن ها تعبیه شده است.
روش اندازه گیری فشار خون با فشارسنج عقربه ای به وسیله نبض دست
کاف را به مانند جیوه ای یا مدلهای بازویی در سری دیجیتال، به دور بازوی بیمار ببندید. دست خود را روی نبض قرار دهید و کاف را با سرعت 10 میلی متر جیوه تا زمانی که دیگر نبض را حس نکردید، باد کنید. تا 30 میلی متر جیوه دیگر نیز بعد از مرحله قبل به باد کردن ادامه دهید. حالا کاف را با سرعت حدودی 5 میلی متر جیوه خالی کنید. زمانی که نبض بیمار را دوباره حس کردید، عقربه ی فشارسنج نشان دهنده فشار سیستولیک بیمار است.
روش اندازه گیری فشار خون با فشارسنج عقربه ای به وسیله گوشی پزشکی
این روش بهترین روش برای گرفتن فشار خون با دستگاه فشارسنج آنالوگ یا عقربه ای است. این روش دقت اندازه گیری فشار سیستولیک و دیاستولیک استفاده میشود.
به همانند روش قبلی، کاف را ببندید و سری گوشی پزشکی را در زیر لبه کاف روی شریان بازویی قرار دهید. فشار را تا جایی که نبض لمس نشود افزایش داده و عقربه را مشاهده کنید. به عدد عقربه، 30 میلیمتر جیوه اضافه کرده و کاف را تا این عدد باد کنید. به هنگام خالی کردن باد کاف، به صدای ضربه یا اصطلاحا korotkoff گوش کنید و با شنیدن اولین صدای ضربه به عقربه نگاه کنید. عدد عقربه نشانگر فشار سیستولیک و بعد از اتمام صدای ضربه زدن، عقربه نشان دهنده فشار دیاستولیک میباشد.
نحوه استفاده و اندازه گیری فشار خون با دستگاه فشارسنج جیوه ای
یکی دیگر از انواع دستگاه فشارسنج مدل جیوه ای میباشد که دقیق ترین استاندارد را در اندازه گیری فشار خون دارد. برخلاف نمونه دیجیتال که استفاده از آن کاملا اتوماتیک است، اما نحوه استفاده از فشارسنج جیوه ای کاملا غیر اتومات یا دستی میباشد. در این نوع فشارسنج، فشار خون توسط ارتفاع سطح جیوه درون لوله فشارسنج تعیین میشود. فشارسنج جیوه ای از دقت بالایی برخوردار است اما به دلیل خطرات زیاد ناشی از جیوه، دیگر امروزه توصیه نمیشود.
نحوه استفاده از دستگاه فشارسنج جیوه ای به این صورت است که در ابتدا باید پیچ مربوط به مخزن جیوه باز شود تا جیوه به درون لوله راه پیدا کند. دستگاه باید کاملا عمودی و صاف قرار گیرد. همینطور ضربه ای به آن وارد نشود چرا که بسیار حساس است. بازوبند باید متناسب به اندازه بازو بیمار و به شکل صحیح و نزدیک به دو الی سه سانتیمتر بالاتر از چین آرنج فرد بسته شود. با باد کردن کاف دور بازو و تغییر فشار هوا درون لوله فشارسنج، سطح جیوه درون لوله تغییر میکند. فشار خون برابر با عددی است که در مانومتر همسطح با سطح جیوه قرار گرفته است.
معرفی چند مدل فشار سنج دیجیتال و آنالوگ در فروشگاه تجهیزات پزشکی گلستان
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم تا به صورت مختصر و مفید با انواع دستگاه فشارسنج که شامل دیجیتال، آنالوگ یا عقربه ای و جیوه ای میشوند، آشنا شویم. اگر سوالی یا ابهامی در نحوه استفاده یا اندازه گیری با انواع دستگاه فشارسنج دیجیتال، آنالوگ یا جیوه ای دارید، در بخش کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید. اگر هم موردی در این مقاله جا مانده است، لطفا آن را به اطلاع ما برسانید.