
نبولایزر چیست ؟ آموزش استفاده از نبولایزر

در حوزه تجهیزات پزشکی با واژه نبولایزر برخورد زیادی داشته اید. شاید برای شما سوال پیش بیاید که اصلا نبولایزر چیست ؟ در تعریفی جزئی که دقیق تر آن را در جلوتر خواهیم دانست، باید گفت نبولایزر دارو را به یک محلول قابل استنشاق تبدیل میکند تا تاثیر سریعتر و بهتری داشته باشد. بعد از آنکه درباره نبولایزر اطلاعات کافی را کسب کردیم، قصد داریم تا با آموزش نحوه استفاده از نبولایزر و معرفی یک محصول برای خرید نبولایزر نیز در خدمت شما همراهان عزیز سایت باشیم. یکی دیگر از موضوعاتی که اشاره به آن در این مقاله خالی از لطف نیست، آشنایی با انواع نبولایزر میباشد. بیشتر از این مقدمه چینی نکرده و لطفا با بررسی این موضوع تا انتهای این مطلب همراه ما باشید و در آخر نیز خواهشمندیم تا نظرات و تجربیات خود در استفاده از نبولایزر را در بخش کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.
تعریف نبولایزر
نبولایزر یا بهتر است بگوییم ریزپاش، وسیله ای است که دارو را به بخش های مختلف دستگاه تنفس از طریق استنشاق کردن، میرساند. درمان استنشاقی در برونشیت و آسم شدید بسیار موثر بوده و سرعت تاثیر دارو را بالا برده و همینطور از اثر گذاشتن دارو بر دیگر اعضا و بافت های بدن جلوگیری میکند. به نوعی میتوان گفت درمان استنشاقی به سراغ اصل مطلب میرود. یکی از روشهای درمان استنشاقی، استفاده از انواع نبولایزر است که کمک بسیار بزرگ بشر برای یک زندگی راحت خواهد بود. حالا که متوجه شدید، نبولایزر چیست ، اجازه دهید تا در ادامه از تاثیر درمان استنشاقی بیشتر صحبت کنیم.
تاثیر درمان استنشاقی و استفاده از نبولایزر
با توجه به نوع داروی مصرفی میتوان تاثیراتی از قبیل بهبود تهویه، افزایش عملکرد ماهیچه های تنفسی، بهبود استقامت فعالیت های عمومی، جلوگیری از تجمعات ترشحات ریوی، بهبود سرفه، پیشگیری از آتلکتازی یا شُش چسبیدگی، کمک به بازگشت خون، کاهش درد و اسپاسم و … را میتوان نام برد. برای درمان های تنفسی، استفاده از روش های دیگر مانند داروهای خوراکی و تزریقات، تاثیر کمتری خواهند داشت.
اهمیت ریه در درمان استنشاقی و استفاده از نبولایزر برای درمان بیماری های ریوی
همانطور که میدانید ریه، مهمترین بخش دستگاه تنفسی به شمار میرود. ریه در عمل دم و بازدم و رساندن اکسیژن به بافت های بدن و خارج کردن کربن دی اکسید نقش مهمی را ایفا میکند. افراد دچار به بیماری تنفسی ، اجزای مهم ریه آنها اعم از برونش ها، برونشیول ها و آلوئول ها هستند که بیشترین درگیری را دارند. با استفاده از درمان استنشاقی و نبولایزر میتوان به بهبود عملکرد ریه کمک کرد. تا اینجا با یک ترعیف کلی از اینکه نبولایزر چیست آشنا شدیم، در بخش بعدی قصد داریم تا با انواع نبولایزر آشنا شویم.
انواع نبولایزر
نبولایزر به دو دسته اصلی یعنی مکانیکال و اکتریکال تقسیم بندی میشوند. اما امروزه دسته بندی نبولایزرها به مدل التراسونیک، پنوماتیک یا جت و مش کپ خلاصه میشوند. در ادامه در مورد هر کدام از اینها اطلاعات کافی را ارائه خواهیم داد.
نبولایزر التراسونیک چیست
در نبولایزرهای التراسونیک، ذرات دارو حدود نیم تا 2 میکرون کوچک شوند تا بتوانند بر آلوئولها تاثیر بگذارند. این تبدیل اندازه و کوچک شدن دارو به نوع دارو و جایگاه اثر گذاری آن بستگی دارد. به همین دلیل است که از تکنولوژی های مختلف در ساخت نبولایزر استفاده میشود.
نبولایزر جت پنوماتیک
استفاده از نبولایزر پنوماتیک یا جت برای آن است که دارو بتواند به ریه برسد. به همین جهت دارو باید به 5 تا 10 میکرون تبدیل شوند. خود این نوع از انواع نبولایزر شامل، نبولایزر با کیسه جمع کننده، تقویت شونده با تنفس، فعال شونده با تنفس و جت نبولایزر با لوله چین دار میشود.
نبولایزر مش کپ چیست
در مش کپ دارو به اندازه 2 تا 6 میکرون کوچک میشوند. این مدل دارای یک کمپرسور هوا و یک موتور است که دارای یک پیستون نیز میباشد. هنگام استفاده از دستگاه، پیستون به حرکت در می آید و عمل فشرده سازی هوا در محفظه را انجام میدهد. هوای فشرده به دارو اعمال شده و آن را بخار میکند. این نبولایزر مرسوم بوده و در اکثر بیمارستان ها به دلیل ارزان و البته بهتر بودن مورد استفاده قرار میگیرد. مش نبولایزر به دو گروه فعال و انفعالی تقسیم میشوند.
نحوه استفاده از انواع نبولایزر
مرسوم ترین نوع نبولایزر در بازار ایران، نوع کمپرسور دار آن است که در اکثر فروشگاه های تجهیزات پزشکی در بهترین برندهای دنیا یافت میشود. به همین منظور در ادامه با آموزش استفاده از یک نبولایزر کمپرسوری میخواهیم این مقاله را به اتمام برسانیم. به عنوان مثال میتوانید نبولایزر امسیگ مدل NZ79 را با توجه به اینکه یکی از حرفه ای ترین نمونه های نبولایزر در بازار ایران و یک محصول آلمانی تحت لیسانس است، با یک قیمت مناسب و گارانتی بسیار حرفه ای تهیه نمایید. اما در ادامه به بخش مهم این مقاله رسیده ایم که چگونه باید از نبولایزر استفاده کنیم؟ به طور کلی استفاده از نبولایزر دارای 4 مرحله میباشد که بسیار ساده اما در عین حال بسیار مهم هستند.
مراحل استفاده از نبولایزر
- آشنایی با قطعات نبولایزر
- سرهم کردن قطعات
- طریقه استفاده از نبولایزر
- تمیز کردن و نگهداری درست از نبولایزر
مرحله اول: قطعات نبولایزر شامل چیست؟
کمپرسور، کیت، شلنگ، ماسک یا قطعه دهانی از قطعات مهم یک نبولایزر کمپرسوری میباشد. کمپرسور خود دارای یک فیلتر و خروجی و ورودی هوا میباشد. برای افرادی که نمیتوانند از قطعه دهانی استفاده کنند، میتوانند از یک ماسک نبولایزر بهره مند شوند.
مرحله دوم: سرهم کردن قطعات نبولایزر
سرهم کردن قطعات نبولایزر بسیار آسان بوده و کار دشواری نیست. کمپرسور را روی یک سطح صاف به طوری که پایه های آن در یک سطح باشند، قرار دهید. هیچ وقت کمپرسور را به حالت عمودی یا بر روی یک سطح نرم و ناهموار مانند پای بیمار یا تخت و نشیمن مبل قرار ندهید و دلیل آن نیز بسته شدن ورودی هوا خواهد بود. دستگاه را به برق متصل کرده و یک طرف لوله را به مسیر خروجی هوای کمپرسور وصل کنید. درپوش محفظه دارو را باز کرده و مطمئن شوید که سوپاپ در محل خود قرار دارد. رسپیول را از محفظه خود خارج کرده (رسپیول یک آمپول آماده مصرف بوده که حاوی دارو میباشد) و محتوای رسپیول را درون محفظه دارو بریزید. مجدد درپوش پلاستیکی را روی محفظه قرار دهید. حجم محلول باید بین 2 الی 5 میلی لیتر باشد. قطعه دهانی را به درپوش پلاستیکی متصل به محفظه دارو متصل کنید. برای بیماران غیر هوشیار میتوان از ماسک دهانی به جای قطعه دهانی استفاده کرد.
مرحله سوم: طریقه استفاده از نبولایزر
نحوه استفاده از نبولایزر بسیار راحت بوده و کافی است تا قطعه دهانی را به صورت مستقیم در دهان قرار داده و برق کمپرسور را روشن کنید. یک بخار همگن از محفظه دارو خارج میشود که میتوانید با یک نفس آرام و عمیق از طریق دهان آن را دریافت کنید. نگه داشتن نفس بعد از دریافت دارو اجازه میدهد اکثر مقدار دارو در ریه ها جذب شود. بازدم آهسته ای داشته باشید و این عمل را به مدت 5 الی 10 دقیقه تا جایی که صدای تمام شدن محلول در سیستم به گوش شما برسد. سپس کمپرسور را پس از یک دقیقه خاموش کنید. همیشه مقداری از محلول دارو در محفظه دارو باقی میماند که باید آن را دور بریزید و در نهایت کابل برق را از پریز بکشید.
مرحله چهارم: تمیز کردن و نگهداری صحیح از نبولایزر
تا به اینجای مطلب متوجه شدیم که نحوه استفاده از انواع نبولایزر چیست. حالا باید بعد از استفاده، آن را تمیز نگه داریم که در این بخش به این مورد خواهیم پرداخت. سیستم نبولایزر باید بعد از هربار استفاده تمیز شود تا احتمال آلودگی کاهش پیدا کند. فضای بیرونی کمپرسور را با یک دستمال تمیز کنید تا هیچوقت گرد و غبار روی آن ننشیند. زمانیکه رنگ فیلتر نیز کدر شد، نسبت به تعویض آن اقدام بفرمایید. برای تمیز کردن کیت نبولایزر، ابتدا لوله را از آن جدا کرده، قطعه دهانی را خارج کنید و محفظه درپوش را از هم جدا کنید به صورتی که سوپاپ نیز خارج شود. تمام موارد به غیر از لوله را با آب ولرم و یا یک محلول پاک کننده ملایم بشویید.
برای تمیز کردن لوله، قسمت بیرونی آن را با استفاده از یک دستمال، عاری از هر گونه آلودگی نگه دارید. اگر متوجه حضور قطراتی از محلول درون لوله شدید، آن را به خروجی کمپرسور متصل کرده و کمپرسور را روشن کنید و اجازه دهید تا هوا چند دقیقه در لوله جریان داشته باشد. با رعایت این نکات ساده قادر هستید تا دستگاه نبولایزر خود را همراه تمیز و سالم نگه دارید.
خرید بهترین نبولایزر در بازار
در بخش پایانی قصد داریم تا یک محصول را برای خرید یک نبولایزر حرفه ای که بتواند یک عملکرد عالی را برای شما داشته باشد، معرفی کنیم. جدای از کیفیت بالا و قیمت مناسب، دارا بودن از 2 سال گارانتی طلایی بی قید و شرط و ارائه ی 10 سال خدمات پس از فروش حرفه ای میتواندی بهترین گزینه برای استفاده در منازل نیز به شمار برود. نبولایزر امسیگ مدل NZ79 یکی از بهترین نمونه ها در بازار ایران و به جرات شماره یک بازار جهانی نیز به شمار می آید. این محصول آلمانی را میتوانید از سایت فروشگاه تجهیزات پزشکی گلستان تهیه بفرمایید.
سخن پایانی
در این مطلب کاربردی از مجله پزشکی گلستان، متوجه شدیم که تعریف نبولایزر چیست ؟ انواع نبولایزر و نحوه استفاده از آن چگونه است. برای خرید نبولایزر میتوانید اینجا کلیک کنید تا با بهترین مدلهای موجود در بازار ایران یک خرید مطمئن را تجربه کنید. لطفا نظرات و تجربه استفاده از نبولایزر را در بخش کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.